torsdag 9 april 2009

Självkänsla/ självförtroende= skillda saker

Läste nåt bra igår i Xtra under "Christoph coachar"
Oavsett om en mänska lyckas riktigt bra med något eller misslyckas, har hon samma värde som före prestationen. Alltför många nervärderar sej själva. En orsak är att vi ständigt jämför oss med andra.
Hur kan jag stärka mitt barns självkänsla?
Krama om barnet då och då och berätta hur mycket du älskar henne och att du är så glad att hon finns. På så sätt ger du barnet en kärleksbekräftelse utan att koppla ihop den med en prestation, i stil med "vad duktig du är..."
Ännu ett sätt:
När du får besök i ditt hem, har det stor betydelse för dina barns självkänsla hur du och besökaren förhåller sej till dem. Studier visar att det räcker om en besökare tar sej några få minuter för värdens barn för att bekräfta barnets värde. Det kan vara några enkla frågor som tex "nå ,vad har du gjort idag? och sen är det förstås minst lika viktigt att också lyssna uppmärksamt på barnets svar.-Så tag dej lite tid med vännernas barn!


Visst låter det självklart! Alla behöver vi en starkare självkänsla. För ingen gillar att va osynlig! Isaks kommentar till det värsta i filmen om "Elina" var att -tänk va hemskt att lärarinna behandlade henne som luft...

1 kommentar:

Maria sa...

Håller helt med dig! Glad påsk!